Specificul economic al intregii zone este cel agrar. Activitatile de baza si permanente la majoritatea locuitorilor din toate satele, sunt cele agricole axate pe cresterea animalelor si cultura pomilor fructiferi, factorii naturali fiind pe deplin favorabili acestor ramuri ale agriculturii.

Din todeauna, agricultura localitatii Pausesti a fost necooperativizata, gospodariile detinand de la cativa ari de teren pana la cateva hectare, iar categoria de folosinta fiind grupa a IV – a de fertilitate, cu o textura grosiera, procent mic de humus, pe forme de relief in panta, supuse actiunii de eroziune, cu strat subtire de sol fertil.

Culturile permanente si predominante sunt cele formate din livezi de pomi fructiferi, iar in cadrul acestora predominand suprafetele cu pruni, meri, nuci etc.

Pe terenurile arabile se cultiva porumbul, cartoful, plantele de nutret, legumele etc. Productiile ce se obtin sunt de nivel mediu, asigurand necesarul de consum din fiecare familie.

In cadrul activitatilor din agricultura, cresterea animalelor este o preocupare si o activitate prioritara si permanenta aproape la toti cetatenii din comuna. Baza acestei activitati o formeaza terenurile ocupate cu fanete si pasuni in suprafata totala de 941 ha precum si plantele furajere cultivate. Animalele cele mai des intalnite sunt bovinele, porcinele, ovinele, pasarile etc.

Plantatile de pomi sunt in general la varsta de maturitate, cu potential bun de productie, in forme geometrice regulate. Se intalnesc multe suprafete cu plantatii tinere ce vor inlocui cele batrane si cu potential redus de productie.