Comuna este aşezată în centrul judeţului Vâlcea, in regiunea subcarpatica a Olteniei, la 30 km distanţă de municipiul Râmnicu Vâlcea, 4 km distanţă de Govora si la 20 km de orasul Horezu, fiind strabatuta de raul Otasau, afluent al Bistriţei Oltene, care izvoraste din masivul Capatanii, muntele Buila, traversand localitatea de la Nord la Sud Comuna Pausesti se invecineaza la Nord cu localitatile Pietrari si Stoenesti, la Sud cu localitatea Francesti, la Est cu localitatea Baile Govora si la Vest cu localitatea Tomsani.

Distanta fata de statiile CFR este de 15 km pana la localitatea Babeni si 20km pana la gara Govora, distanta ce poate fi parcursa usor cu orice mijloc de transport, in 15 – 20 de minute.
 
Cai de acces

Comuna se întinde pe o lungime de 10 km şi o lăţime de 12 km. Este aşezată pe DJ 646 B care face legatura dintre DN 67 Ramnicu Valcea – Targu Jiu si DJ 646 A Babeni – Horezu. DJ 646 B impreuna cu drumul comunal DC 126 Pausesti – Baile Govora asigura traseul turistic statiunea Baile Govora – Manastirea Surupatele si manastirea Dintr-un Lemn.